ERCİYES DAĞI

 

     images (8)

Erciyes Dağı,

Kayseri’nin 25 km güneybatısındaki ovaların yanından birdenbire yükselen büyük kütleli bir stratovolkandır.

Yüksek derecede aşınmaya uğramış olan volkanın son olarak, Roma dönemi madeni paralarındaki betimlemelere dayanarak, MÖ 253yılında püskürdüğü söylenebilir.

Erciyes, 3.916 metreye ulaşan zirvesi ile İç Anadolu’nun en yüksek dağıdır. Torosların kuzeydoğu uzantısı olan Aladağlar’ın en yüksek noktası olduğu kabul edilmektedir ve Alpin kuşağına dahildir.

Dağı Argaeus (Ἀργαῖος) olarak adlandırılan ünlü gezgin ve coğrafyacı Strabon, zirvesinin hiçbir zaman kardan arınmadığını ve açık bir günde zirvesinden Karadeniz ve Akdeniz’in görülebildiğini yazmıştır. Günümüzde zirvesinin sadece kuzey yamacında bir buzulu kalan Erciyes’in zirvesinden Dünya’nın yuvarlaklığı sebebi ile Akdeniz ve Karadeniz’i görmek mümkün değildir.

JEOMORFOLOJİK ÖZELLİĞİ

3917 m’lik yükseltisi ile Türkiye’nin altıncı, İç Anadolu Bölgesi’nin ise en yüksek dağıdır.

Erciyes Dağı, Neojen (Miyosen-Alt Pliyosen) döneminden günümüze kadar aktivitesini sürdüren İç Anadolu Volkanik Bölgesinin (CAVP) önemli bir üyesi, Kuvaterner yaşlı bir stratovolkandır. Erciyes Volkanı, Ecemiş- Kayseri-Yukarı Kızılırmak- Sivas bölgelerinden geçen Neojen yaşlı İç Anadolu Fay Zonu üzerinde bulunmaktadır.Hakkında “Uzaklaştıkça yakınlaşan, yakınlaştıkça uzaklaşan dağ” yakıştırması yapılmaktadır. 2.150 m yükseklikte, Kayseri’den ulaşılabilen kış spor tesisleri bulunmaktadır

images (10)              images (9)

images (11)

Yorum bırakın