KAHRAMANMARAŞ

images (2)

Kahramanmaraş,

Akdeniz Bölgesi’nde yeralan, dondurma, biber ve tarhanasıyla bilinen bir ildir. Kurtuluş Savaşı sırasında Fransız işgalcilere karşı verdiği yerel mücadeleden dolayı TBMM tarafından istiklal madalya ı verilmiştir. Yine bu kararla Maraş olan eski adı, Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir. Şairlerimizden Gülten Akın Maraş halkı için “Adamın su gibi akanıdır Maraşlı” demiştir. Ünlü Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi, ise Seyahatnamesinde Maraş halkı için, “Kelimatları lisan-ı Türkidir ve ekseriya halkı Türkmendir” der.Maraş ve çevresi başta Oğuzların Avşar, Bayat ve Beydili boyları çoğunlukta olmakla birlikte hemen hemen 24 Oğuz boyunun tamamı mevcuttur.

Kahramanmaraş, 420 Bin’i aşan Merkez Nüfusuyla Türkiye’nin 16.Büyük kentidir. Aynı zamanda Kahramanmaraş, Türkiye’de Toplam Nüfusu 1 Milyonun üzerinde olan 19 İl’den biridir. Son çıkarılan 6360 sayılı “Büyükşehirler” kanunu ile K.Maraş artık hukuken Büyükşehir statüsüne alınmış ve ildeki bütün köy, belde ve ilçeler tek bir Büyükşehir belediyesi olarak birleştirilmiştir. Böylece devlet tarafından ile gönderilen ödenekler önemli ölçüde artacak ve kentsel gelişme tüm il sathında dengeli olarak sağlanabilecektir.Aynı zamanda Kahramanmaraş Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %14’ünü karşılamaktadır.  indir

indir (1)                                                                                    k

Tarih

Tekir Vadisi, Döngel Köyündeki mağaralarda yapılan araştırmalarda ele geçen buluntular yörede insan yerleşiminin Üst Paleolitik Çağda başladığını; Neolitik, Kalkolitik ve Eski Tunç Çağlarında da sürdüğünü göstermektedir.2009 yılındaKahramanmaraş merkezde yapılan kazılar esnasında da M.S. 300-400 yıllarına ait olan Germenicia Antik Kentine dair birtakım mozaikler bulunmuş ve üzerlerinde çalışmalara başlanmıştır.

Şehri Hititler kurmuşlardır. Daha sonra Asurlular, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Memluklular, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar şehre hakim olmuşlardır.

Maraş’a Kurtuluş Savaşı sırasında halkın   gösterdiği direnişten dolayı 7 Şubat 1973’den itibaren TBMM tarafından Kahramanlık unvanı verilerek adı Kahramanmaraş olarak değiştirildi.

11. yüzyılın sonlarında Anadolu’ya kesin olarak yerleşen Türklerin egemenliğinde kaldı. 1243’te Moğol İşgaline uğrayan Maraş,II.Anadolu Beylikleri devrinde Dulkadiroğulları’nın oldu.1516’da Osmanlı egemenliğine geçen Maraş, 1516-1919 yılları arasında Osmanlı egemenliğinde kaldı.Mütareke Döneminde önce İngilizler, sonra Fransızlar tarafından işgal edildi

YEŞİLGÖZ         

images (3)   images (2)

 

DÖNGEL MAĞRASI

images (3)     indir (3)

d

 

TAŞ MEDRESE

indir (4)   indir

 

CEYHAN KÖPRÜSÜ

images  indir (1)

 

ULU CAMİİ

indir (3)     images (1)

ABDULHAMİTAN CAMİİ

d6edd408-dd20-4ef4-8bbc-ab977923be3d

KALE

images (4)

 

Yorum bırakın